’t Anker Hollandscheveld

Wandelen rond Hollandscheveld

Hollandscheveld heeft een cultuurhistorische wandelroute van 5 kilometer door het dorp. De wandelroute, getiteld ‘Allee’, geldt als een toeristisch-recreatieve aanvulling voor het dorp en is een manier om het historisch besef van inwoners en nieuwkomers op peil te houden of te brengen. Wandelaars lopen als het ware door het verleden van Hollandscheveld. ,,Er zullen maar weinig dorpen zijn die qua inrichting zo’n metamorfose hebben ondergaan’’, schrijft het bestuur van Plaatselijk Belang, de initiatiefnemer, in het voorwoord van de wandelgids. ,,Alleszins de moeite waard om zo’n rijke geschiedenis ook eens op deze manier tot leven te brengen.’’

Infopanelen en wandelgids
Langs de route staan elf informatiepanelen met hierop historische foto’s en een beknopte toelichting. In de wandelgids staan foto’s en is meer achtergrondinformatie opgenomen over de geschiedenis van het dorp en het omliggende gebied. De wandelroute begint bij de verhalenpaal op het pleintje bij de kerk. Hier kwamen de voormalige hoofdvaarten bij elkaar en ontstond het huidige dorp. Verder passeren onder meer het beeld Cilie ‘De Nevelhekse’, de Duitse bezetting, dorpscentrum ’t Anker, de voormalige stoomtram en houtfabriek de revue. Voor liefhebbers van een langere route is het mogelijk de wandeling met nog eens zo’n 5 kilometer te verlengen door de bossen van Schoonhoven.

ROUTE

De uitgebreide wandelbeschrijving is in een boekje opgenomen. Hierin vindt u nog meer informatie over het dorp. U kunt dit boekje kopen voor 1 euro bij dorpscentrum ’t Anker.

Download hier de volledige route met leuke extra informatie over Hollandscheveld.